Rebozo sluitingsritueel

Het rebozo sluitingsritueel komt oorspronkelijk uit Mexico. Dit ritueel wordt gedaan ter afsluiting van de 40 dagen periode na het geboorte geven aan je kind. Niet alleen in Mexico maar in vele culturen zie je de traditie van het sluiten van de kraamvrouw. Het is de afsluiting van een belangrijke transformerende periode in een vrouwenleven; het zwanger zijn en geboorte geven.

Tijdens het geboorte geven opent de vrouw zich zowel fysiek als energetisch, er ontstaat, in de eerst volle buik, een leegte die door middel van het fysiek sluiten met geweven doeken en lichaamswerk haar weer terugbrengt in haar vernieuwde lichaam.

Het ritueel bestaat uit vier onderdelen;

Delen van je verhaal

Naar binnen keren

Ontvangen

Sluiten

Tijdens het gehele ritueel van ongeveer 3 1/2uur sta jij centraal en wordt er voor je gezorgd. Je start met het drinken van aromatische thee waarbij je jouw verhaal mag delen. Van kinderwens, zwangerschap, geboorte geven, de eerste ervaringen in het moederschap en hoe het nu met je gaat, mag besproken worden.

Hierna volgt een warm bad met kruiden waarbij we je met rust laten zodat je de tijd krijgt om naar binnen te keren. I.p.v. een bad kan je ook kiezen voor een yonisteaming. Dit is een vaginaal stoombadje met geneeskrachtige kruiden wat reinigend en helend werkt.

Daarna volgt een massage met een heerlijke olie. Het is een hele zachte 4 handen massage waarbij je mag opgaan in het ontvangen.

Tenslotte de sluiting met behulp van 7 geweven doeken waarbij je door 2 personen van je hoofd tot en met je voeten stevig wordt ingebonden. Je voelt je geheel omhuld en op jou teken wordt je weer geopend om “geheel getransformeerd” je nieuwe ik te verwelkomen. De tweede persoon voor zowel de massage als de sluiting kan je partner zijn of iemand anders die jij hiervoor hebt meegenomen. Ik kan ook een collega meenemen met wie ik de massage en/of de sluiting doe.

Naast dat dit ritueel voornamelijk wordt gedaan ter afsluiting van geboorte geven en het inleuiden van het moederschap kan het natuurlijk ook heel goed ingezet worden na een miskraam of geboorte geven aan een kindje dat voor, tijdens of na de geboorte is overleden. Daarnaast kan dit ritueel mijns inziens ook na de overgang ingezet worden, de overgang is ook een transformatieproces waarbij hormonen een belangrijke rol spelen.

Als jij jezelf dit ongeveer 3 ½ uur durende ritueel gunt, weet dan dat ik het jou gun om “herboren” weer op te staan en verrijkt verder te gaan met jouw levenspad.

Herboren je levenspad vervolgen.